Nederlands Tweede Taal

Educatieve tips en boekenadvies voor NT2-onderwijs

De bibliotheek heeft alles in huis om Nederlands te oefenen, te leren, te lezen, te praten … In het taalpunt Nederlands vind je hiervoor veel materiaal. Daarnaast bestaat er ook online een schat aan informatie die je helpt om samen met anderstaligen aan de slag te gaan met boeken.

Op deze pagina krijg je een overzicht van allerhande informatie die je in de les kunt gebruiken. Bijhorende materialen kun je in de bib vinden. Op enkele van de voorgestelde sites vind je niet enkel boekentips, maar ook educatief materiaal.

Met een eenvoudige zoekopdracht in de bibcatalogus kom je te weten of een gezocht boek in de collectie zit en of het al dan niet momenteel aanwezig is.

1. Jongeren en volwassenen

Nederlandslezen.be (inclusief lestips)

Deze website biedt een zeer uitgebreid overzicht van allerlei soorten boeken met bij elk boek een lestip.

 • fictie
 • non-fictie
 • kortverhalen
 • strips
 • graphic novels
 • fotoboeken
 • prentenboeken
 • poëzie
 • jeugdboeken
 • kinderboeken
 • boeken zonder woorden

Op de website vind je een grote verzameling van mooie en eenvoudige boeken. Ideaal als je Nederlands leert, of een makkelijk boek wilt lezen!

Wablieft (inclusief lestips)

Wablieft zorgt niet enkel voor een eenvoudige krant en een uitgebreide collectie eenvoudige Nederlandse boeken, maar is veel meer dan dat. Op de website staat namelijk ook een mooi aanbod aan educatief materiaal dat bij de boekencollectie hoort. Bovendien krijg je een uitgebreide handleiding om met de Wablieft-krant aan de slag te gaan in de les.

De Samenlezing

De Samenlezing is een project van Iedereen leest. Om het lezen te stimuleren, organiseren zij een wedstrijd voor cursisten Nederlands.
Het is de bedoeling dat cursisten een boek in het Nederlands lezen en vervolgens hun mening daarover delen met andere cursisten. Wie een commentaar schrijft, maakt kans op een leuke prijs: een boek, boekencheques of een auteur op bezoek in je klas.

Deze website helpt volwassenen die Nederlands leren om een boek op maat te kiezen en stimuleert hen om met elkaar te praten over boeken. Lezen en je mening geven is dus belangrijker dan correct Nederlands schrijven.  Je leest wat je wilt: een gedichtenbundel, een strip, een roman in eenvoudig Nederlands... Een boek zoeken kan op Nederlandslezen.be.

Als docent registreer je eerst je cursisten, daarna kunnen ze zelf aan de slag gaan.

Lezen voor iedereen (inclusief lestips)

Uitgeverij Eenvoudig Communiceren maakt kranten en boeken in eenvoudig Nederlands. De publicaties zijn bedoeld voor Nederlandstalige jongeren en volwassenen die moeite hebben met lezen. Ze zijn ook geschikt voor anderstalige nieuwkomers die Nederlands leren.

In onze catalogus kun je zien welke boeken van deze uitgever in de collectie zitten.

Bij sommige boeken is een gratis lesbrief met verwerkingsopdrachten beschikbaar. Die lesbrieven kun je downloaden als pdf-bestand.

De Leeswijzer / Taalunieversum

Hier vind je links naar boekverslagen van werken die door medewerkers van het Steunpunt zijn gekozen. Deze verslagen zijn gemaakt met behulp van De Leeswijzer en geven informatie over de inhoud en de moeilijkheidsgraad van de diverse titels.

Bij een aantal titels is een woordenlijst gemaakt met uitleg van woorden die niet voorkomen in het basisvocabulaire

2. Jongeren

BoekenzoekerLezen? Liever iets anders

Een fantastische website met aandacht voor anderstalige jongeren.  Voor 15- tot 18-jarigen vind je bij ‘Lezen? Liever iets anders’ een aparte lijst voor jongeren die Nederlands leren.

Fahrenheit (inclusief lestips)

Voor jongeren is er ook de Fahrenheit-reeks van Averbode. De exemplaren die in de bibcollectie zitten, vind je in de catalogus.

Fahrenheit is een alternatief leesbevorderingsproject voor 15-plussers uit het tso en bso dat zeker ook geschikt is voor anderstalige jongeren die de basis van het Nederlands al onder de knie hebben. De reeks is ontstaan in samenwerking met Stichting lezen. Op de website staat bij elk boek van deze reeks een lesmap.

Marian Hoefnagel

Marian Hoefnagel is schrijfster van boeken voor tieners die niet van lezen houden. Haar doel is: ook ongeïnteresseerde jongeren aan het lezen krijgen. Want lezen vergroot niet alleen de kennis van de wereld maar ook de kennis van het Nederlands.

Daarom schrijft zij over onderwerpen die tieners bezig houden. De boeken van Marian Hoefnagel zijn allemaal goed toegankelijk dankzij volgende elementen:

•    een overzichtelijke bladspiegel;
•    korte hoofdstukken;
•    een duidelijke verhaallijn;
•    niet te veel hoofdpersonen;
•    enkelvoudige zinnen;
•    weinig moeilijke woorden.

Raadpleeg de bibcatalogus voor jongerenboeken van deze auteur.